S ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija (PPI) u Hrvatskoj, umrežavanja i upoznavanja primjera dobre prakse, članice Mreže BOND, njih 47, sudjelovale su na studijskom putovanju u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Barceloni od 17. do 21. travnja 2023. godine.

Bila je ovo prilika za upoznavanje potpornih institucija španjolske regije Katalonija, ali i umrežavanje i povezivanje predstavnika hrvatskih PPI-ja, dijeljenje i razmjenu znanja te najbolje prakse katalonskih institucija.  

U Barceloni smo vidjeli primjere dobre prakse tamošnjih inkubatora i agencija, pri čemu je Barcelona među vodećima u Europi. Tijekom pet dana obišli smo po jednu ili dvije institucije dnevno, razmjenjivali iskustva i rezultate dobre prakse. Barcelona je ogromno tržište i oni su sada po poduzetničkoj klimi peti na svijetu, a treći u Europi. Vrlo su ambiciozni i žele kroz koju godinu postati prvi u EU. Bili smo u šest različitih institucija, dok ih tamo ima na tisuće. Cilj im je privući i aktivirati što veći broj poduzetničkih startupova, bez obzira od kuda te tvrtke dolaze. Posebno se ističe ekološki princip realizaciji svih projekata. Posjetio sam i inkubator za testiranje dronova, kako bi na našem području pokušali realizirati nešto slično“, istaknuo je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije. 

Voditeljica projekta Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK Krunoslava Kosina-Milutinović istaknula je: „Studijski posjet PPI-jevima u Barceloni kao primjerima dobre prakse sjajno je poslužio za benchmarking u smjeru poboljšanja i razvoja postojećih te uvođenja novih usluga poduzetnicima u PISKU. Obilaskom i uvidom u rad PPI-jeva u Barceloni i usporedbom s PISKOM, došla sam do zaključka da smo i mi u PISKU jako dobar primjer dobre prakse, hard i soft usluga, da ni malo ne zaostajemo u razvoju već naprotiv, neke usluge imamo razvijenije nego PPI-jevi u Barceloni! PISAK kao PPI može trčati ravnopravno utrku s EU primjerima dobre prakse, a u nekima može biti i predvodnik na razini EU!“

Članice Mreže BOND upoznale su se prvi radni dan s radom Gospodarske komore Barcelone. Cambra de Barcelona nudi širok raspon usluga koje pomažu u jačanju poslovanja, podržavaju tamošnje tvrtke u globalnom širenju, pomažu u pronalaženju dobavljača, distributera, partnera i kupaca u inozemstvu, pružaju pomoć pri pregovaranju, u poslovnim sporazumima te posredovanju u trgovačkim sporovima. Izdaju komercijalne potvrde, carinska izvješća, vize i službene procedure. Drugog dana studijskog putovanja BOND tim posjetio je neprofitnu organizaciju TechBarcelona te se upoznao s načinom poslovanja i organizacijom lokalnog poduzeća Nuclio.

„Sve institucije koje smo imali prilike obići su primjeri jako dobre prakse. Definitivno da smo se mi kao inkubator prepoznali u svim institucijama u pogledu načina poslovanja tako da sada imamo priliku to isto nadograditi i u našem sustavu. Što se samog BIOS-a tiče tu posebno mislim na način rada coworkinga, rada sa startupovima te funkcioniranja 3D laboratorija“, rekao je Tihomir Pejin, direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS iz Osijeka.

Tijekom obilaska poduzetničkih potpornih institucija, članice Mreže BOND posjetile su i Centre de Reempresa de Catalunya. Riječ je o najboljem sustavu podrške za prijenos poslovanja mikro i malih poduzeća u Europi. Ovaj jedinstveni poslovni model, za razliku od većine programa za podršku poduzetnicima, inicirala su dva udruženja poduzetnika – Katalonsko udruženje poslodavaca (CECOT) i Autoocupacio – Privatna fondacija za samozapošljavanje, čiji je vlasnik Albert Colomer, poslovni anđeo i idejni začetnik Reemprese.

Tijekom posjeta katalonskim lokalnim institucijama za podršku poduzetništvu, članice Mreže BOND upoznale su se s potpornim programima za digitalizaciju poslovanja, servisima za prodaju i kupnju poduzeća, izvorima financiranja za pokretanje poduzeća koji postoje u Španjolskoj, ali i poslovnim inkubatorima koji predstavljaju suvremeni alat razvoja poduzetništva. Jedan od najsuvremenijih visokotehnoloških poslovnih inkubatora, 3D Incubator, koji je smješten u poslovnoj zoni Franca u Barceloni, posjetili su posljednjeg dana studijskog putovanja.

„Studijski posjet Barceloni bio mi je vrlo koristan, a posebno me oduševio 3D incubator Barcelona, u kojem smo imali priliku vidjeti najnovije aditivne tehnologije te njihovu primjenu. Naš Proizvodni park Torpedo u Rijeci ima sličnu industrijsku opremu te mi je bilo korisno izmijeniti iskustva s kolegama iz iste industrije i vidjeti kako zapravo radimo vrlo slične stvari. Također, uvidjeli smo mogućnost zajedničke suradnje na budućim projektima budući da u našem Proizvodnom parku Torpedo imamo industrijsku opremu koju oni nemaju, npr. industrijski 3D printer za pijesak. Zahvaljujem se organizatorima na odličnoj organizaciji ovog studijskog posjeta“, zaključio je Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije PORIN.

Tijekom studijskog putovanja, članice Mreže BOND imale su priliku vidjeti i najpoznatije znamenitosti Barcelone, remek djela Antonija Gaudija poput crkve Svete obitelji (Sagrada Familia), kuće Batllo i Park Guell. Također, posjetili su i najstariji dio Barcelone, Gotičku četvrt (Barrio Gotico), katedralu Barcelona, Katalonski trg, Ramblu de Catalunya kao i brojne druge atrakcije Barcelone poput Campa Nou, službenog stadiona nogometnog kluba FC Barcelona te najvećeg stadiona u Europi.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije organizirala je studijsko putovanje u Barcelonu u okviru projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)” BOND 2 – Faza II, s ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija, članica Mreže BOND. U svibnju ove godine članice Mreže BOND posjetit će i Amsterdam.