Čakovec, 27. travnja 2022. – Ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Međimurskoj županiji organizirala je informativnu radionicu za poduzetnike pod nazivom „Nova perspektiva u korištenju EU fondova: što poduzetnici mogu očekivati u 2022.?“

Pedesetak poduzetnika okupilo se kako bi dobili informacije o najavljenim javnim pozivima koji se očekuju u 2022. godini te o istraživačko-razvojnim projektima.

Josipa Markušić iz Ispostave HAMAG-BICRO-a Međimurske županije predstavila je Nacionalni program oporavka i otpornosti te aktualne i nadolazeće pozive koji očekuju poduzetnike i to iz područja gospodarstva, ali i turizma te znanosti i obrazovanja i kulture.

Također, predstavljeni su i aktualni programi Agencije, jamstva (ESIF pojedinačna jamstva, ESIF portfeljna jamstva, PLUS, pojedinačna jamstva za ruralni razvoj) i zajmovi za ruralni razvoj (mikro zajam za ruralni razvoj te mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj).

Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, govorio je o istraživačko-razvojnim programima, konkretno o Programu provjere inovativnog koncepta (Poc), u kojem TICM sudjeluje kao prepoznati centar te o trenutno otvorenom programu EUREKA koji potiče međunarodnu suradnju u istraživačko-razvojnim projektima. Objašnjene su i tehnološke razine spremnosti projekta (TRL) od 0 do 9.

Sana Đukes i Igor Kovačić iz TICM-a predstavili su novoobjavljene pozive Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća i Komercijalizacija inovacija. Radi se o pozivima za poduzeća koja su usmjerena na proizvodnju inovativnih proizvoda ili usluga, a više o samim pozivima možete vidjeti i na stranicama Agencije na poveznicama: https://hamagbicro.hr/objavljen-poziv-za-dostavu-projektnih-prijedloga-bespovratne-potpore-za-novoosnovana-poduzeca/ i https://hamagbicro.hr/objavljen-poziv-za-dostavu-projektnih-prijedloga-komercijalizacija-inovacija/.

Osim samih poziva, bilo je riječi i o novom informacijskom sustavu fondovieu (eNPOO) putem kojeg poduzetnici mogu podnositi svoje prijave, ali i naći sve potrebne informacije o pozivima.