Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su susret članica Mreže BOND radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća. Cilj njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija ujednačenu dostupnost informacija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u Republici Hrvatskoj.

Susretu su nazočile institucije s područja Primorsko-goranske županije – Centar za inovacije i poduzetništvo d.o.o., Lokalna razvojna agencija Pins, Poduzetnički centar Vinodol d.o.o., Poslovni biro PBIRO d.o.o., Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o., Visoka poslovna škola PAR i Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. S područja Istarske županije, prisustvovale su Razvojna agencija Srce Istre d.o.o., Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. i Poduzetnički inkubator Poreč d.o.o. Kako bi poduzetnici u čitavoj Hrvatskoj dobili kvalitetnu i ujednačenu uslugu savjetovanja od strane zaposlenika poduzetničkih potpornih institucija, jednaka podrška bit će pružena članicama Mreže BOND u Vukovarsko-srijemskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji.

Prilikom pokretanja poslovanja, poduzetnici moraju pripaziti koji će oblik poslovanja registrirati. Obzirom na odabrani oblik registracije poslovnog subjekta, uvelike ovise fiskalna opterećenja te samim time i rezultat poslovanja.  Stoga poduzetnika treba upoznati s mogućnošću otvaranja obrta, trgovačkog društva ili slobodne djelatnosti te obvezama koje nosi svaki od navedenih oblika poslovanja te s mogućnostima prekida poslovanja. Pritom je važno istaknuti različite vrste obrta ovisno o načinu oporezivanja, razlike između obrta i trgovačkog društva te jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Nerijetko se u praksi događa da se poduzetnici žele udružiti i na taj način ojačati svoje poslovanje. Stoga su sudionici upoznati s postupkom osnivanja povezanih poduzeća te obveza koje se odnose na takav način poslovanja. Zaključno, obrazložen je postupak prestanka rada poduzeća kroz proces brisanja društva, likvidaciju ili stečajni postupak.

Podršku poduzetničkim potpornim institucijama pružila je Zora Kostić, ovlaštena računovotkinja i vlasnica računovodstvenog ureda. Tijekom dugogodišnjeg rada, stekla je iskustvo u najzahtjevnijim računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima za tvrtke, obrte i neprofitne organizacije. U okviru svojeg poslovanja, pruža usluge savjetovanja poduzetnika početnika i onih koji tek razmišljaju pokrenuti posao, kao i već iskusnih poduzetnika.

Sljedeći ovakav susret članova Mreže BOND zakazan je 25. studenog u Vukovaru, 7. prosinca u Varaždinu te 14. prosinca u Zadru.