Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su susret članica Mreže BOND u Tehnološkom parku Varaždin radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća. Cilj njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija ujednačenu dostupnost informacija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u Republici Hrvatskoj.

 

Okupljene predstavnike poduzetničkih potpornih institucija s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije pozdravio je Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije, dok se u ulozi domaćina prisutnima obratio Karlo Kukec, direktor Tehološkog parka Varaždin koji je ukratko predstavio njihovo poslovanje: “Tehnološki park Varaždin je poduzetnički kampus koji okuplja ekosustav inovativnih tvrtki, pružajući im suvremenu infrastrukturu te pristup širokom spektru instrumenata financiranja i izlazak na globalno tržište. Glavni benefiti Mreže BOND su edukacije naših zaposlenika, ali i umrežavanje s drugim članicama mreže koje našim zaposlenicima omogućuje razmjenu znanja, iskustava i kontakata.”

Lana Labaš, direktorica Poslovne zone Ivanec istaknula je: „Poslovna zona Ivanec d.o.o. kao poduzetnički centar, jedini u županiji, djeluje regionalno te razvija i njeguje pristup partnera poduzetnicima kod realizacije njihovih inicijativa. Nudimo im čitav niz potpornih usluga, ali posebno ističemo individualno savjetovanje, online informiranje, čitav set promidžbenih alata i platformu za marketing, organizaciju i potporu kod prijava na europske fondove, za što smo se i posebno specijalizirali. BOND projekt nam je omogućio razvoj dodatnih vještina zaposlenika, što je za direktnu posljedicu imalo razvoj novih poslovnih ideja i ciljeva, novih kompleksnijih usluga i nesumnjivo je doprinio razvoju poslovnih kontakata.”

 

Miljenko Ernoić, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever – DAN, čiji su osnivači Grad Varaždin i Enter Koprivnica d.o.o. naglasio je: „Budući da kao lokalna razvojna agencija usko surađujemo s lokalnom samoupravom u planiranju i implementaciji strateških dokumenata te razvojnih projekata, zalažemo se za stvaranje pozitivne i poticajne poduzetničke klime kroz iniciranje i realizaciju projekata te mjera koje doprinose razvoju gospodarstva i poduzetništva. Smatramo da su koristi od učlanjenja u Mrežu BOND višestruke. Osim podizanja standarda usluga koje pružamo poduzetnicima kroz osnaživanje znanja i vještina naših djelatnika, svakako bismo istaknuli i povezivanje te razmjenu iskustava s drugim poduzetničkim potpornim institucijama.”

Sudionicima je pojašnjenja razlika između obrta, trgovačkog društva ili slobodne djelatnosti te se raspravljalo o razlikama osnivanja svakog pojedinog oblika poduzeća. Članice mreže BOND su, između ostalog, dobile odgovor na pitanje zbog čega se poduzetnicima savjetuje da u trgovačkim društvima ipak isplaćuju plaću za direktora, iako za to nemaju zakonsku obvezu. Pojašnjeno je i tko se sve smatra članom kućanstva u kontekstu poslovanja obrta i pod kojim uvjetima, budući da je zakonski predviđena mogućnost da članovi kućanstva obrtnika mogu pomagati u obavljanju obrtničke djelatnosti. Ujedno je rastumačena konkretna razlika između pomaganja i samostalnog obavljanja djelatnosti. Zanimljivo je bilo čuti i pojašnjenje razlika između obrta i kućne radinosti, pri čemu je naglašena zabrana internetske prodaje za kućne djelatnosti.

Podršku poduzetničkim potpornim institucijama pružile su Ana Kostić i Zora Kostić, ovlaštena računovotkinja i vlasnica računovodstvenog ureda. Tijekom dugogodišnjeg rada, stekla je iskustvo u najzahtjevnijim računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima za tvrtke, obrte i neprofitne organizacije. U okviru svojeg poslovanja, pruža usluge savjetovanja poduzetnika početnika i onih koji tek razmišljaju pokrenuti posao, kao i već iskusnih poduzetnika.

Sljedeći ovakav susret članova Mreže BOND zakazan je 14. prosinca u Zadru.