Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND, u suradnji s Razvojnom agencijom Srce Istre d.o.o., članicom udruge Mreže BOND, organizirali su tematsku raspravu “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” u Velikoj vijećnici Grada Pazina. Ovo je prva u nizu tematskih rasprava koje će se održati u četiri regije Republike Hrvatske – sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri i Primorju te Dalmaciji. Rasprave su namijenjene članicama udruge Mreža BOND, a organizirane su u okviru aktivnosti Jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija.

Okupljenim sudionicima dobrodošlicu je poželjela Maja Stranić Grah, direktorica Razvojne agencije Srce Istre d.o.o. i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina, koja je predstavila rad agencije i aktivnosti rekonstrukcije, opremanja te razvoja plana usluga i poslovnog plana Poduzetničkog inkubatora Pazin, sufinanciranih sredstvima Europske unije u iznosu od 2.773.936,49 kn. Projekt je završen 2019. godine, a prilike za nadogradnju očekuju su i u sklopu ITU mehanizma koji će se u narednom razdoblju provoditi i u Pazinu.

Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. predstavila je aktivnosti prve regionalne razvojne agencije u Republici Hrvatskoj, osnovane 1999. godine: „Od svojeg osnutka, IDA je provela 50 europskih projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna te koordinirala realizaciju 17 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.600 projekata ukupne vrijednosti 943 milijuna kuna. Zadovoljstvo mi je istaknuti provedbu strateškog projekta „Coworking Pula“ vrijednog 25 milijuna kuna, čijom će se izgradnjom doprinijeti povoljnom poduzetničkom okruženju u Istri, uključujući i digitalne nomade.“

Claudia Pučić, voditeljica Poduzetničkog inkubatora „PazinUP“,  predstavila je aktivnosti inkubatora čije je radne prostore moguće razgledati i na platformi Coworker koja digitalnim nomadima omogućuje uvid u dostupnost coworking prostora i ureda. „Prednost središnje Istre za digitalne nomade je njezina izvrsna polazišna točka za istraživanje ostalih dijelova poluotoka tijekom njihova slobodnog vremena i aktivnosti na otvorenom, ali i za rad i umrežavanje. Već smo započeli s organizacijom popularnih točki za okupljanje ljudi zajedničkih interesa (meetup) i osiguran je brzi internet u Istri, što ovo područje čini konkurentnim za rad na daljinu.“, izjavila je Claudia Pučić.

Poduzetnički inkubator Poreč d.o.o. predstavila je koordinatorica projekata Irena Šker koja je navela kako aktivnim i integriranim pristupom nastoje potaknuti kvalitetno poduzetničko okruženje u Poreču te je nadodala: „Izrazito smo ponosni na učlanjenje u Mrežu BOND zbog spoznaje dobrobiti projekta za lokalno, regionalno i nacionalno okruženje.“

Tematska rasprava “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” obuhvatila je niz aktualnih tema koje se javljaju ne samo na početku, već i tijekom poslovanja poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj. Odvjetnica Ana-Marija Kajić sudionicima je pojasnila bitne elemente na koje trebaju obratiti pozornost u području radnog prava, zaštite na radu i rada stranih radnika, ugovornih odnosa i poslovanja s digitalnim nomadima, pokretanja i vođenja poslovanja online trgovine i samozapošljavanja. Zanimljivo je istaknuti kako digitalni nomadi za vrijeme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj, moraju raspolagati s 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu za svaki mjesec boravka, odnosno 202.890,00 kn za 12 mjeseci.

Zaključno, raspravljalo se o intelektualnom vlasništvu, autorskim i srodnim pravima, zaštiti autorskog prava, kako razlikovati žig, industrijski dizajn i patent te koju vrstu zaštite zatražiti, kao i pravna sredstva stoje na raspolaganju u slučaju povrede zaštićenih prava.

Sljedeće tematske rasprave održat će se 8. i 9. studenog u Šibeniku, 11. i 12. studenog u Čakovcu te 15. i 16. studenog u Antunovcu kod Osijeka, a namijenjene su članicama Mreže BOND.