Osijek, 04.09.2019. – Gospodarska zona Antunovac 23, Otvaranje prve HAMAG-BICRO ispostave u Slavoniji – Mario Turalija i Ivan Anušić, župan OBŽ
Foto: Željko Šepić

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osnovala je ispostavu u Slavoniji, nadležnu za poslove na području Osječko-baranjske županije. Sjedište ispostave nalazi se u prostorijama Poduzetničkog inkubatora i akceleratora Antunovac u

Gospodarskoj zoni Antunovac 23. Ispostavu su otvorili zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija i župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić.

„Nakon jučerašnjeg otvaranja ispostave u Međimurju, već danas svoja vrata otvaramo slavonskim poduzetnicima u Antunovcu. Ispostava Antunovac osnovana je s ciljem jednostavnijeg i bržeg pristupa informacijama o uslugama HAMAG-BICRO-a poduzetnicima izvan Zagreba. Dosada su slavonski poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji privukli više od 322,1 milijuna kuna investicija. Cilj nam je da se otvaranjem ureda taj iznos znatno poveća. Koristim priliku i pozivam sve poduzetnike da nas posjete u Antunovcu kako bi se informirali o programima koji su im na raspolaganju.” – izjavio je zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Mario Turalija.

 „Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije godinama uspješno radi na području Osječko-baranjske županije, pa su preko njenih programa već ostvareni veliki iznosi prema našim poduzetnicima i obrtnicima. Uspješna suradnja nastavit će se i u narednom razdoblju kada očekujemo još više posla, što uostalom potvrđuje i podatak da se poslovni prostori Poduzetničkog inkubatora i akceleratora Antunovac ubrzano pune. Sve je više poduzetnika koji žele i hoće uspjeti, a što će HAMAG-BICRO svakako pomoći“ – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te pohvalio otvaranje prve ispostave HAMAG-BICRO na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Ispostava je osnovana s ciljem jednostavnijeg i bržeg pristupa informacijama o uslugama HAMAG-BICRO-a poduzetnicima izvan Zagreba. Djelatnici HAMAG-BICRO-a u ispostavi Antunovac pružat će poduzetnicima na području Osječko-baranske županije informacije o uslugama HAMAG-BICRO-a, organizirati i provoditi informativne radionice za lokalne poduzetnike te održavati individualne sastanke s njima. Isto tako, educirat će zaposlenike lokalnih poduzetničkih potpornih institucija koje su učlanjene u mrežu BOND o uslugama i programima HAMAG-BICRO-a – bespovratnim potporama, zajmovima, jamstvima, dostupnim izvorima financiranja za inovativna i tehnološki usmjerena poduzeća, kao i uslugama povezanim s međunarodnom suradnjom.

Osnivanje ispostave HAMAG-BICRO-a u Slavoniji dio je predviđenih aktivnosti u sklopu pilot-usluge Decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a u okviru projekta BOND (engleski Business Organisations Network Development) odnosno Mreže poduzetničkih potpornih institucija. Radi se o pilot-projektu koji je započeo 1. srpnja 2017. godine i traje do 30. rujna 2019. godine, a cilj mu je umrežiti različite poduzetničke potporne institucije iz svih krajeva Hrvatske, ujednačiti i standardizirati kvalitetu njihovih usluga kako bi svim poduzetnicima bile dostupne na jednak način, bez obzira na njihovo sjedište poslovanja. U drugoj fazi decentralizacije usluga HAMAG-BICRO-a, planira se osnivanje ispostava i u drugim županijama.

Decentralizacija predstavlja jednu od ukupno pet pilot-usluga razvijenih kroz projekt BOND: standardizacija pružanja usluge savjetovanja poduzetnika početnika, mreža mentora za poduzetnike, dijagnostički alati za samoocjenjivanje poduzetnika te Priručnik za društveno poduzetništvo.