Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Udruga Mreža BOND, u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR), organizirali su radionice za poduzetnike Prijenos poslovanja poduzeća. Radionice su se, tijekom listopada 2022. godine, održale u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Solinu. Riječ je o usluzi prijenosa poslovanja, koja će ubuduće biti na raspolaganju poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija uključenih u Mrežu BOND te lokalnih stručnjaka iz tog područja.

„U posljednjih šest mjeseci uz pomoć BOND projekta HAMAG BICRO-a održali smo osam radionica u Hrvatskoj na kojima je sudjelovalo više od 200 poduzetnika, predstavnika poduzetničkih potpornih institucija, udruženja poduzetnika, banaka, odvjetničkih ureda, poslovnih savjetnika. Na radionicama smo govorili o različitim modelima izlaska iz poduzetništva, ali i rastu poslovanja i preuzimanju uhodanog poduzeća kao načinu ulaska u poduzetništvo ili rasta poslovanja. Ove teme aktualnije su danas u Hrvatskoj nego ikada prije i izuzetno je važno razumjeti izazove prijenosa poslovanja te znati kome se obratiti za podršku u tom procesu. Za mnoge poduzetnike radi se o procesu koji prolaze prvi i jedini put u životu, a u pitanju je poduzeće koje su stvarali godinama. Stoga je od velikog značaja i za poduzetnike, i za njihove obitelji, zaposlenike i poduzeća općenito – na vrijeme započeti s pripremama za prijenos poslovanja i odabrati optimalno rješenje. Zahvaljujući BOND projektu, identificirali smo poduzetničke potporne organizacije i savjetnike na lokalnim razinama kojima sada s povjerenjem možemo usmjeriti poduzetnike koji prepoznaju izazove i zatraže savjet i pomoć“, istaknula je Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, govoreći o temi što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu – prepustiti djeci, prodati ili nešto treće.

O tome kako izgleda proces kupoprodaje poduzeća govorio je Dušan Banović, voditelj poslovnog savjetovanja Data-Link Unija Consultinga. „Bilo je zadovoljstvo sudjelovati na radionicama te uživo s poduzetnicima podijeliti iskustvo i znanje stečeno u procesima kupoprodaje poduzeća. Pitanja koja su došla od strane poduzetnika, kao i rasprave koju smo imali na kraju svake radionice, pokazali su aktualnost teme prijenosa poslovanja poduzeća i potrebu da se o istoj razgovara u širem kontekstu. Nadam se da smo na primjerima dobre prakse uspjeli barem malo više približiti poduzetnicima ovu kompleksnu temu te da ćemo u budućnosti i dalje biti u prilici na ovakvim radionicama razmjenjivati naša praktična iskustva“, rekao je Banović.

Koliko vrijedi nečije poduzeće, tko i kako obavlja procjenu vrijednosti te kupoprodaju poduzeća pojasnio je Nikola Oršanić, broker za kupoprodaju malih poduzeća u Consultariumu. “Veliki odaziv poduzetnika na BOND radionice pokazuje koliko je tema prijenosa poslovanja bitna za poslovnu zajednicu u Hrvatskoj, posebice za mikro i mala poduzeća te obrte, kojima nedostaje podrške za razliku od većih biznisa gdje postoji značajan broj M&A konzultanata. Time je inicijativa HAMAG-BICRO-a u suradnji s CEPOR-om u organizaciji ovih radionica još vrjednija te vjerujem da će se i mnogi drugi PPI-jevi dodatno obrazovati i organizirati kako bi malim poduzetnicima mogli pružiti osnovne informacije na temu prijenosa poslovanja te ih uputiti kome se mogu obratiti za daljnju pomoć i savjetovanje. Veliko mi je zadovoljstvo bilo sudjelovati na ovim uspješnim radionicama, posebno imajući u vidu veliki broj pitanja od strane poduzetnika na temu kupoprodaje i procjene vrijednosti malih poduzeća.”

Direktor poreznog savjetovanja u Mazars Hrvatska Vladimir Nol govorio je o prijenosu poslovanja na zaposlenike. “Prijenos poslovanja poduzeća na zaposlenike je itekako moguć u Hrvatskoj te je sve češći model dugoročnog zadržavanja i motiviranja zaposlenika. U praksi vidimo velik trend ovakvih modela u IT sektoru, ponajviše zbog takvih očekivanja zaposlenika, ali i potencijalnih investitora koji žele vidjeti da su zaposlenici uključeni u vlasničku strukturu društva. Porezni aspekt je uvijek bitan i drago nam je pronaći model koji je prihvatljiv poslodavcima i zaposlenicima. Pri tome također treba uzeti u obzir i vrlo bitan pravni okvir takvih modela te najbolje prakse.”

Na radionicama su svoja iskustva preuzimanja ili prodaje obiteljskog poduzeća te proširenja poslovanja kroz kupovinu drugog poduzeća podijelili Petar Šimić iz tvrtke Primacošped, Srećko Srđak iz Adria Dental Group, Ismet Mehičić iz tvrtke Pumpa servisa, Saša Ostojić iz tvrtke Skripta, Boris Popović iz tvrtke Alarm automatika te Sandro Zovko iz poduzeća ZGI d.o.o.

Prijenos poslovanja je izazov s kojim se susreće velik broj poduzetnika u Europi. Procjena je da u EU godišnje oko 450.000 poduzeća s 2 milijuna zaposlenih prolazi proces prijenosa poslovanja te da se u trećini poduzeća tom procesu ne pristupa na odgovarajući način zbog čega se godišnje gubi oko 600.000 radnih mjesta.

Tema prijenosa poslovanja posebno je važna za Hrvatsku zbog velikog broja poduzetnika koji su pokrenuli svoje pothvate 1990-ih i koji se približavaju umirovljenju. Bez obzira planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku. Na ovaj način, u sklopu projekta BOND, poduzetnici u Hrvatskoj su dobili informaciju o tome kojim poduzetničkim potpornim institucijama te lokalnim stručnjacima u svojoj županiji se mogu obratiti za informiranje vezano uz temu prijenosa poslovanja poduzeća.